dinsdag 9 augustus 2016

09-08-2016 Geen Ouders...

Meet Somaya
Somaya is twaalf jaar oud. Met haar broertjes van twee en acht en haar zus van zestien woont ze samen in een tent.
Geen ouders? Nee, geen ouders..
De vader en moeder van het gezin besloten te vluchten uit een klein dorp in Afghanistan omdat de pubermeisjes uit het gezin, door de overheersing van de Taliban in het dorp, niet meer onbegeleid naar buiten konden. Ook mochten ze niet meer naar school en werd het dorp geteisterd door de Taliban strijdkrachten. 
Bij het aan boord gaan op de illegale boot, ging het mis. Het gezin werd gesnapt door de douanepolitie. Vader en moeder werden gedeporteerd naar hun dorp. De kinderen echter werden zo snel mogelijk, met behulp van andere vluchtelingen, aan boord van het bootje gezet. 
De situatie is nu dus als volgt: alle vier de kinderen zijn alleen reizende minderjarige vluchtelingen geworden. Ouders zitten vast in Afghanistan. Er is geen kans op hereniging in de nabije toekomst. Want de ouders hebben geen geld voor het nogmaals bij een smokkelaar 'boeken' van een overtocht. 
De kinderen wonen al maanden samen in de tent. De twee meisjes zorgen zo goed en zo kwaad als het gaat voor de broertjes. Reza, het broertje van acht is aan het ontsporen. Somaya verloor haar kind zijn...